Reizen

Nederland in Java: de oude binnenstad van Semarang  

Rond de kustweg, nog niet verwend door de DIN van motor verkeer, de geschilderde aluminium koepel van een kerk geflonker van de eerste stralen van de ochtendzon. Rond ons stijgen edele structuren in baksteen en steen, sommige gekroond met de smalle, steile gevels van een land halverwege de wereld. Semarang heeft een van de best bewaarde historische centra van elke grote stad in Indonesië, en we staan in het hart.

Semarang floreerde op de grondstoffen die groeiden in het vruchtbare Javaanse achterland. Afgezien van rijst en hout, is het kustgebied van Midden-Java een belangrijke bron van suiker voor de VOC geweest. plantages in het binnenland voorzien tabak voor export, en Javaanse doek van productiecentra naar het zuiden maakte ook zijn weg naar de haven. Van 1775, het handelsvolume dat door Semarang loopt, maakt het de meest op een na grootste jack in Java. Handelaren uit China, India en Arabië stellen winkel in de ontwikkelende stad, net als Europese landen. In de tijd zal de aard van de rijke zakenwijk de bijnaam the’Little Netherlands verlenen.

Wonderful Indonesia

Hoewel de kerk werd gesticht in het midden van de 18e eeuw-wat het de oudste in Midden-Java maakt–veel van het huidige gebouw dateert van 1787. De Touch Dome en Twin Towers werden meer dan honderd jaar later toegevoegd, in 1894.

 

Uitgerust met de eerste lift in Midden-Java, werd het gebouwd in 1916 voor de grootste levensverzekeringsmaatschappij in Nederlands-Indië. Het grillige Marabunta-gebouw staat verschillende blokken af, voor deuren van Sneeuwwitje en de zeven dwergen in gebrandschilderd glas, terwijl twee enorme brandweerlieden uit het dak staren.

 

Hij werd vormgegeven in een belangrijke rotonde buiten de oude stad en diende als hoofdkwartier van de Nederlandse Oost-Indische spoorwegmaatschappij. Het ontwerp gebruikte de nieuwe Indische stijl, die de Nederlandse rationalistische architectuur samenfuseerde met de praktische eisen van de tropen: gecoate galerijen om mensen te beschermen tegen stortregens en het felle zonlicht, honderden deuren en ramen om kruisventilatie te helpen.

 

Nadat Indonesië volledig onafhankelijk werd in 1949, beleefde het kleine Nederland een geleidelijke achteruitgang sinds het stadscentrum naar het zuiden verschoof. Terugkerende overstromingen, verergerd door aanhoudende land verzakkingen, stimuleerde de uittocht van bedrijven uit het district. Maar decennia van verwaarlozing en overstroming waren een zegen in vermomming-programmeurs hadden weinig prikkel om haar rijkdom aan koloniale architectuur te vernietigen.

 

Nu de oude stad, Kota Lama, toont welkome tekenen van verjonging. Een leeg veld aan de voorkant van het treinstation is momenteel een prachtig reservoir, onderdeel van de overstromings controle-inspanningen van de stad. Ondertussen zijn een paar vervallen gebouwen gerestaureerd, met veel omgedraaid in luxe bistro’s en restaurants. Misschien is het kleine Nederland niet ver weg van terugkeren naar zijn eerdere glorie.